Wat zoek je precies?

Spot overzicht 2017

Stijgende populariteit kleine middenklassers in Nederland


Nederlandse autorijders kiezen in 2017 vaker voor kleine middenklassers, zoals Volkswagen Golf en Toyota Auris. De populariteit van auto’s uit het zogenoemde C-segment is twee procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar (18%). Dit ging ten koste van het D-segment. Het aandeel kentekenspots van deze middenklassers, waaronder de BMW 3-serie en Audi A4  is met 4% gedaald. De grootste groei gaat naar het  B-segment (compacte klasse) en ook de mini klasse (A-segment) vertoont een ‘spotstijging’ van 7-10%.  Zo blijkt uit ruim 33 miljoen autorapporten die dit jaar zijn opgevraagd.

Duitse auto's blijven koplopers


De Duitse merken blijven de populaire koplopers. Toch zijn er zijn er wel wat verschuivingen te zien in de top tien van de meest populaire merken. Zo is Peugeot gedaald van plek zes naar plek acht. Toyota stond in 2016 nog op plek 10 maar is in 2017 van die plek verstoten door Fiat. Renault is het eerste niet-Duitse merk in de top 10 op plek 6.

Volkswagen Golf nog steeds meest populaire model


Het meest gespotte model in Nederland is al jaren de populaire Volkswagen Golf met bijna 9% van de spots. Hier zie je dus absoluut nog geen trendbreuk. Ook de nummer twee, de Volkswagen Polo (4%), doet het al jaren goed. Net als de BMW 3-serie, BMW 5-serie, Mercedes C-klasse en de Opel Corsa. Ook bij de meest gespotte nieuwe modellen zie je weer de populariteit van de Duitse auto’s met noteringen voor de nieuwe VW Golf, de Audi A5 Sportback en de Volkswagen Arteon, de slimme ‘connected’ auto vol technische snufjes, zoals adaptive cruise control en het herkennen van snelheidsborden.” Bekijk hier de top 10 lijsten van de meest populaire merken en modellen.

Ondanks milieuzones blijven dieselauto’s in trek


Hoewel steeds meer steden dieselauto’s weren via milieuzones en stickers, is daar niets van terug te zien in de populariteit van tweedehands diesels. Met een aandeel van 28% van de spots in 2017 blijft dit nagenoeg hetzelfde als vorig jaar.  Benzineauto’s (66%) blijven ook dit jaar onverminderd populair. Elektrisch rijden zit weliswaar een beetje in de lift, maar met een aandeel van 1,5% is dat nog steeds minimaal. Ook experimenteren met kleuren zit er niet in, want grijs is nog altijd de meest gespotte autokleuren. Wel lijken we met zijn allen iets meer uitgekeken op zwart. De populariteit daarvan is licht gedaald in vergelijking met vorig jaar.

Spotten, spotten, spotten: de Bugatti Chiron


In het voorjaar van 2017 is de eerste, en vooralsnog enige, Bugatti Chiron met Nederlands kenteken gesignaleerd. Deze auto is ruim 43.000 keer gespot, heeft een nieuwprijs van ruim drie miljoen euro en een topsnelheid van 420 km/u. De twee opvolgers in de categorie meest gespotte duurste auto’s zijn de Bugatti Veyron met 13.000 spots en de Lamborghini Centenario met 2.500 spots. Beide auto’s hebben een nieuwprijs van boven de twee miljoen euro.

Bugatti Chiron