Wat zoek je precies?

Nieuwe auto of toch een jonge occasion?

Zo houd je geld over voor die mooie vakantie met het gezin of een nieuwe keuken. Een jonge tweedehands auto scheelt aanzienlijk in de prijs, zonder dat je veel inboet aan kwaliteit, comfort en betrouwbaarheid. Wel is het belangrijk dat je weet wat voor een jonge occasion je koopt. Als je je goed informeert bespaar je zo een hoop geld!

Een paar financiële voorbeelden


In 2016 waren onder meer de Volkswagen Golf, Renault Clio en de Ford Fiesta zeer gewilde occasions in Nederland. Op de Bovag Koerslijst zie je goed wat deze drie modellen als jonge occasions ongeveer kosten. We kijken hier naar auto’s van twee tot drie jaar oud en met 50.000 kilometer op de teller. In de vergelijking tussen een spiksplinternieuwe auto en een jonge occasion is het prijsverschil opvallend groot.

 

MerkPrijs nieuwPrijs koerslijstVerschil
Volkswagen Golf22.696 euro14.050 euro8.646 euro
Renault Clio16.990 euro11.800 euro5.190 euro
Ford Fiesta15.995 euro10.800 euro5.195 euro

 

Tip: kijk ook eens op onze pagina Auto Kopen. Hier staat alles waarop je moet letten bij het kopen van een betrouwbare jonge occasion.

Tip: maak altijd even de vergelijking tussen nieuw en een jonge occasion. Soms is een importeur aan het stunten met aanbiedingen zodat het verschil toch kleiner is dan je had verwacht. Door een check vooraf weet je zeker dat je een slimme autokoper bent.

Mooi meegenomen


De prijsverschillen tussen de nieuwe auto’s en de jonge occasions is al snel meer dan één derde van de prijs. Geld waar je ook andere leuke dingen mee kan doen. Omdat een jonge occasion ongeveer een derde goedkoper is, kun je zo wel die speciale auto rijden die nieuw onbereikbaar is. Soms kan het zijn dat er een nieuwe versie is van de jonge occasion waar je naar kijkt. Helemaal niet erg, vaak zijn de uiterlijke verschillen minimaal en kan je gerust voor een ‘oud’ model gaan en geld besparen. Technisch is er vaak maar weinig nieuws, zeker bij een facelift.

De interessante jonge occasions


Een jonge occasion is een interessant alternatief voor een nieuwe auto als de ‘kop er net af is’. Er is al ingereden, maar nog niet veel. Vaak hebben deze auto’s nog fabrieksgarantie en hoeven ze nog niet apk-gekeurd te worden. Een interessante jonge occasion:

  •      Heeft de kilometerstand niet boven de 50.000 km

  •      Is niet ouder dan 3 á 4 jaar

  •      Heeft behoorlijk wat extra opties

  •      Heeft een herleidbare herkomst

  •      Heeft de onderhoudshistorie op orde en inzichtelijk


Weet wat je koopt


De waardedaling is natuurlijk gedeeltelijk te verklaren doordat je geen nieuwe auto koopt. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je koopt en waar je het koopt. Je wilt natuurlijk niet dat:

  •      De kilometerstand is teruggedraaid

  •      De auto een WOK-status heeft

  •      De onderhoudshistorie niet bekend is

  •      De auto een schadeauto is

  •      Je zaken doet met een onbetrouwbare autohandelaar


Finnik helpt je op weg


Via de Finnik Kenteken App krijg je snel antwoord op deze en andere interessante vragen. Met het Finnik Premium Autorapport kun je zelfs nog meer informatie opvragen en beschik je over dezelfde informatie als de verkoper. Zo check je ter plekke alle info over jouw jonge occasion en behoed je jezelf voor een miskoop!