Auto overschrijven

Waar kan je een auto overschrijven?


Het overschrijven van een auto kan je doen bij een PostNL agentschap of RDW-balie.

Wat moet je meenemen?


Je hebt hiervoor een aantal zaken nodig van de vorige eigenaar. Namelijk het originele tenaamstellingsbewijs (Deel 1B of Deel II als het kentekenbewijs van voor 1 juni 2004 is) en het overschrijvingsbewijs (Deel II of als het kentekenbewijs van voor 1 juni 2004 is Deel III). Of het kentekenbewijs op  creditcardformaat (kentekencard) met de tenaamstellingscode.

Wanneer mag je rijden in je nieuwe auto?


Nadat het overschrijven van de auto op jouw naam is geslaagd mag je direct rijden in je nieuwe auto. Van PostNL of RDW-balie krijg je een verslag of bonnetje. Hier staat het eerste deel van de tenaamstellingscode op, deze moet je goed bewaren!

Per post krijg je vervolgens de kentekencard van je nieuwe auto toegestuurd en ontvang je het restant van de tenaamstellingscode. Deze code heb je weer nodig als je de auto verkoopt en de nieuwe eigenaar de auto weer op zijn of haar naam moet overschrijven.

Wanneer ben je aansprakelijk?


Ook krijgt de verkoper na het overschrijven van de auto bericht dat de auto niet meer op zijn of haar naam staat. Vanaf dit moment is de auto eigendom van jou en ben jij aansprakelijk voor de auto. Dus zorg dat de auto goed verzekerd is op moment van overschrijven!

Hoe zit het met de wegenbelasting?


De RDW zal na het overschrijven aan de Belastingdienst gegevens verstrekken over de nieuwe aansprakelijke eigenaar. De Belastingdienst neemt vervolgens contact met je op voor de wegenbelasting.