Wat zoek je precies?

Elektrische auto's

Het aantal elektrische auto's in Nederland is de afgelopen jaren enorm gestegen. Op 31 december 2014 reden er 43.762 elektrische personenauto's rond en afgelopen 31 juli 2016 waren dat er alweer 94.007 (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). In anderhalf jaar tijd is het aantal elektrische personenauto's dus dik verdubbeld.

De CO2 uitstoot van elektrische auto's is gemiddeld 40% minder dan de uitstoot van auto's met enkel een brandstofmotor. Daarbij kan een elektrische auto ongeveer 90% van alle autoritten afleggen. Een gemiddelde rit is namelijk korter dan 50 kilometer.

 

Volledig elektrische auto


De volledig elektrische auto wordt aangedreven door een elektromotor. Met een volledig opgeladen motor kan een gemiddelde elektrische auto ongeveer 170 kilometer rijden. Door de elektromotor worden er geen schadelijke stoffen uitgestoten en is deze auto de meest milieuvriendelijke auto. Je moet wel even de tijd hebben om de auto weer op te laden want de laadtijd is voor de volledig elektrische auto een stuk langer dan voor semi-elektrische auto's, namelijk enkele uren.

Range Extender


Met een range extender kan je grotere afstanden afleggen dan een volledig elektrische auto. Een range extender is namelijk een auto die volledig op stroom rijdt maar ook een kleine brandstofmotor heeft. De brandstofmotor drijft alleen niet de wielen aan zoals andere benzine auto's doen, maar laadt de accu op terwijl je rijdt. Omdat de range extender een brandstofmotor heeft moet je wel tanken. De range extender is daardoor minder goed voor het milieu dan de volledig elektrische auto.

Plug-in Hybride


Een plug-in hybride heeft zowel een elektromotor als een brandstofmotor, waarbij men kan kiezen met welke motor de auto aangedreven wordt. Dit kan met een van de twee of allebei. Zo wordt de auto bij lagere snelheden aangedreven door de elektromotor en bij hoge snelheden door de brandstofmotor. Hierdoor kan de elektromotor precies op die momenten worden ingeschakeld wanneer een brandstofmotor de meeste brandstof zou verbruiken. En zo wordt de uitstoot van CO2 vermindert. Met een plug-in hybride wordt de accu opgeladen aan het stopcontact.

Hybride


Een hybride auto heeft een brandstofmotor en een ondersteunende elektromotor. In tegenstelling tot de plug-in hybride, laad je de hybride auto niet op aan het stopcontact. Maar de elektromotor wordt opgeladen door energie die vrijkomt tijdens het rijden en remmen. Wanneer je brandstof op is kan je dus nog een stuk verder rijden op de elektromotor omdat deze tijdens het rijden is opgeladen.