Een rijgedrag verzekering

De rijgedrag verzekering


Een groot percentage van verkeersongevallen wordt veroorzaakt door het gedrag van de bestuurders zelf. Te hard rijden en verkeerssignalen negeren zijn enkele oorzaken. Het rijgedrag verbeteren lijkt misschien moeilijk, maar verzekeraars willen je hier graag mee helpen. De rijgedragsverzekering biedt mogelijk oplossingen.



Wat houdt een rijgedragsverzekering in?


Een rijgedragsverzekering is een type autoverzekering waarbij wordt gekeken naar jouw rijgedrag. Denk hierbij aan snelheid en het rijden door oranje of rood. Wanneer je een dergelijke verzekering afsluit, wordt er een stekker in jouw auto geïnstalleerd: dit is een Chipin-stekker. Om de zoveel minuten wordt vervolgens data doorgestuurd naar de verzekeringsmaatschappij over jouw rijgedrag. Vervolgens wordt jouw data geanalyseerd en wordt hieruit bepaald hoe hoog jouw premie wordt, of dat je korting krijgt op je te betalen premie. Elke maand word jij op de hoogte gehouden hoeveel premie je deze maand betaalt en elk moment kun jij inzien of jouw rijgedrag juist wel of juist niet goed is. Of beter gezegd; op prijs wordt gesteld door de autoverzekeraar. Uiteraard dient de verzekeraar zich te houden aan de privacy wetgeving bij het analyseren en gebruiken van de gegevens over je rijgedrag.



Rijgedragsverzekering steeds populairder


In Nederland wint de rijgedragsverzekering aan populariteit blijkt uit onderzoek door een gerenommeerd onderzoeksbureau.  Rond de 50% van de Nederlandse inwoners vindt het niet erg om deze data te leveren en dat percentage is groeiende. In 2020 zal een kwart van de autorijders zich laten volgen in ruil voor de beloning. Vooral onder de jongeren slaat de rijgedragsverzekering goed aan. Zij vinden het geen probleem om data over hun rijgedrag in te leveren en vervolgens korting te kunnen krijgen op hun verzekeringspremie. Ook speelt mee dat volgens de traditionele autoverzekering de jongere bestuurders een risicogroep zijn en voor hen een verhoogd bedrag geldt. Voor deze groep is het dus aantrekkelijker om een rijgedragsverzekering af te sluiten. Zo krijgen de jongeren met goed rijgedrag immers 35% van hun premie terug in de vorm van een beloning.  



85% minder schademeldingen


Bij het invoeren van de zogenaamde Chipin-stekker, worden ook de schadecijfers nauwlettend in de gaten gehouden door de oprichters. Uit bekende schadecijfers valt te concluderen dat maar liefst 85% van de personen met een afgesloten rijgedragsverzekering geen schade rijdt. Deze personen behalen de ‘groene score’ en krijgen de volledige bonus op hun premie. Een reden voor dit hoge percentage is onder andere dat de personen zich bewust zijn van dat de verzekeraar nauwlettend meekijkt met het rijgedrag. Een andere reden voor dit hoge percentage is dat je zelf je eigen rijgedrag in kunt zien. Hierdoor merken de personen met deze verzekering dat zij steeds netter gaan rijden om zo hun eigen ‘record’ te verbreken. Dit zou je als het ware als een spel kunnen zien, waarbij jijzelf je eigen rijgedrag steeds blijft verbeteren. 



Positieve invloed


Een conclusie is dat de rijgedragsverzekering zeker een positieve invloed heeft op het rijgedrag van personen en dat deze daadwerkelijk minder schade melden. Het aantal schademeldingen hoeft natuurlijk niet gelijk te zijn aan het aantal dat schade rijdt, maar dit wijkt niet veel af. Voor de veilige rijders die zich aan alle verkeersregels houden is de rijgedragsverzekering daarom een zeer goede autoverzekering om af te sluiten.